22167
Book
In basket
Kompoty, marynaty, dżemy / Zdzisława Skrodzka. - Wydanie 4. - Warszawa : Watra, 1984. - 158 stron : ilustracje ; 22 cm.
Mała, skondensowana forma książki może na początku odrzucać, ale po przejrzeniu spisu treści widzimy mnogość przepisów na wszelkiego rodzaju soki, kompoty, pasteryzowane warzywa, marynaty, sałatki, powidła, syropy owocowe, konfitury, dżemy, marmolady, galaretki, a nawet sorbety. Osobną perełką tej książeczki jest rozdział o napojach fermentowanych, takich jak: wina, napoje musujące, wzmacniane alkoholem i nalewki. Oprócz samych przepisów, które są porażająco proste i skierowane raczej na rodzime warunki, pozycja zawiera również podstawowe porady i zasady w tematach technicznych, czyli - pozyskiwanie surowców i sposoby ich przygotowania, potrzebne narzędzia, sposoby uszczelniania i przechowywania przetworów, porady na temat kiszenia, solenia, zagęszczania, czy suszenia. Całość okraszona skorowidzem przepisów i czytelnym spisem treści.
Availability:
Łapsze Niżne
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia strona 155. - Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again